Yurt dışındaki firmaya verilen hizmetin KDV karşısındaki durumu

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı   :   84974990-130[[01-2015/47]]-125981                               Tarih   :   21.04.2017

Konu   :   Yurt dışında mukim firmaya verilen hizmetin KDV karşısındaki durumu

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, İtalya’da mukim …. firmasınca; Adana’da üretilen ancak yine İtalya’da yerleşik başka bir firma tarafından ithal edilmesi düşünülen ürünlerin üretim süreçlerine ilişkin gözetim ve denetim hizmetinin firmanızca yüklenilmiş olduğu, ayrıca yeterli personel bulunmadığından söz konusu işin Türkiye’de yerleşik başka bir firmaya yaptırdığınızı belirterek, taşeron firmanın tarafınıza düzenleyeceği fatura ile tarafınızca …. firmasına düzenlenecek faturada KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

-1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

-6/a  maddesinde, işlemlerin Türkiye’de yapılmasının, hizmetin Türkiye’de yapılmasını veya hizmetten Türkiye’de faydalanılmasını ifade edeceği,

-11/1-a maddesinde ise, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, serbest bölgedeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye’de verilen roaming hizmetlerinin KDV’den müstesna olduğu,

hükümlerine yer verilmiştir.

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/A-2.1) bölümünde ;

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun; 11/1-a maddesi kapsamında bir hizmetin KDV’den istisna olabilmesi için, aynı Kanunun 12/2 maddesine göre;

            – Hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapılması,

            – Hizmetten yurt dışında faydalanılması,

            gerekir.

            Hizmetin yurt dışındaki bir müşteri için yapıldığı, yurt dışındaki müşteri adına düzenlenen fatura ve benzeri belge ile tevsik edilir.

            Hizmetten yurt dışında faydalanılmasından kasıt, Türkiye’de yurt dışındaki müşteri için yapılan hizmetin, müşterinin yurt dışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olması; Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamasıdır. Yurt dışındaki firmaların, Türkiye’ye gönderecekleri mal ve hizmetler Türkiye’de tüketildiğinden, bu firmalara söz konusu mal ve hizmetler için Türkiye’de verilen danışmanlık, aracılık, gözetim, müşteri bulma, piyasa araştırması vb. hizmetler, hizmet ihracı istisnası kapsamında değerlendirilmez ve KDV’ye tabidir. Bu durumda faydalanma kriterinin tespitinde, yapılan hizmetin ithal edilen mal ile doğrudan ilişkili olması gerekir.

            Yabancı firmaların Türkiye’den ithal ettiği (Türkiye’nin ihraç ettiği) mallar dolayısıyla verilen hizmetler, hizmet ihracı kapsamında değerlendirilir. Türkiye içinde taşıma hakkı bulunmayan yabancı bayraklı gemilere ve uçaklara verilen tadil, bakım, onarım hizmetleri hizmet ihracı kapsamında KDV’den istisnadır.

            Türkiye’den serbest bölgelere verilen hizmetler hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmez.

ifadelerine yer verilmiştir.

Şirketiniz tarafından verilen hizmetin, Türkiye’de imal edilip ihraç edilen ürünün …. firması adına üretim süreçlerine ilişkin gözetim ve denetim hizmeti olduğu anlaşıldığından, yurt dışındaki bir müşteri için yapılan ve yurt dışında yararlanılan bu hizmetin, hizmet ihracı kapsamında değerlendirilerek katma değer vergisinden istisna olması gerekmektedir.

Öte yandan, Türkiye’de yerleşik …. Ltd. Şti. tarafından şirketinize verilen hizmet, hizmet ihracı kapsamında olmadığından katma değer vergisine tabidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

2020-02-21T06:34:32+00:00